Ten eerste: er treedt niet alleen condensatie op wandoppervlakken op.
Condensatie gebeurt binnen muren.
Condensatie op of binnen muren is een veel voorkomend probleem in oude huizen, en in mindere mate in nieuwe huizen, die moeten voldoen aan bouwvoorschriften – deze zijn bedoeld om problemen zoals condensatie te voorkomen. Condensatie in oude huizen veroorzaakt het fenomeen dat meestal ‘Rising Damp’ wordt genoemd.
Temperatuur + Vochtigheid = Condensatie …
Hoe komt water in een muur die je vraagt? De lucht om ons heen bevat veel water. Het is een gas – onschadelijk, niet nat – en beweegt in alles rond. Het gaat nu door de muren om je heen – samen met zuurstof en stikstof en een beetje koolstofdioxide. Je oude huismuren bevatten altijd een beetje water als een damp en het kan geen kwaad. Als u de muur koelt, kan water veranderen in een vloeistof – condensatie. Het koudste stuk van de muur is het beetje het dichtst bij de grond, of een zeer zichtbare buitenste hoek van een bovenste slaapkamer, of onder een erker. Als het water dat zich vormt als condensatie kan verdampen – door kalkpleister of kalkmortel of steen, gaat het zodra het zich vormt – verdampt gewoon als regenwater op je straatstenen droogt wanneer de regen stopt. Als je het vasthoudt – met gips, cement of cement dat naar de buitenkant van de muur wijst – kan het er niet uit en blijft de muur nat. DAT is wat de vochtige wallies opstijgend vocht noemen. Het heeft niets te maken met optrekkend vocht – het is gewoon condensatie.
Er zijn twee manieren om de luchtvochtigheid te meten – Relatief en Absoluut. We houden van absoluut – het wordt gemeten in gram per kubieke meter. Een droog huis zal ongeveer 6 of 7 gram / m3 bevatten en een nat huis zal 10 gram of meer hebben. 6 gram is ongeveer een halve kleine theelepel. Relatieve luchtvochtigheid kan het probleem verwarren, omdat lucht van 50% relatief bij 10 graden bijvoorbeeld de helft van de hoeveelheid water bevat die is opgelost dan lucht van 20 graden. Warme lucht kan veel meer water vasthouden, daarom beginnen vochtige problemen vaak wanneer we huizen isoleren.
We hebben geavanceerde, maar eenvoudige meetapparatuur waarmee we de luchtvochtigheid en de temperatuur in uw huis kunnen volgen. Hieruit berekenen we het ‘dauwpunt’ – de temperatuur waarbij condensatie ontstaat. Het is dan een eenvoudig proces om de temperatuur van wanden te controleren en aan te geven welke de risico’s vormen, en die waarop zich daadwerkelijk condensatie vormt
0 comments on “Condensatie in gebouwen beheren en begrijpen”Add yours →