Vocht kan veel meer beschadigen dan het uiterlijk van een gebouw. Het kan leiden tot de achteruitgang van gips en metselwerk, houtrot bevorderen en ongezonde omstandigheden creëren voor de inzittenden. Helaas veroorzaken ongeschikte behandelingen voor vocht gewoonlijk meer schade aan oude gebouwen dan eeuwenlange degradatie.
Oude gebouwen moeten kunnen ademen. Terwijl moderne gebouwen vertrouwen op het buiten houden van water met een systeem van barrières, zijn gebouwen die dateren uit het midden van de 19e eeuw meestal gemaakt van absorberende materialen die ervoor zorgen dat al het vocht dat binnenkomt weer kan verdampen.
Omdat de meeste oude gebouwen werden gebouwd met massieve muren zonder vochtbestendige banen en oorspronkelijk geen dakvilt hadden, kon regen of ondergronds vocht beide binnendringen. Dit betekende echter niet dat vocht onvermijdelijk was. Voordat centrale verwarming gebruikelijk was, werd warmte van open haarden in grote hoeveelheden lucht door loszittende ramen en deuren gezogen. Deze hoge mate van ventilatie zou snel vocht hebben verdampt van doorlatende interne oppervlakken terwijl de wind vochtige dakconstructies of doorlatende externe wandoppervlakken heeft uitgedroogd.
Er werd daarom een evenwicht tot stand gebracht waarbij het geabsorbeerde vocht gelijk was aan dat verdamping. Bij het upgraden van een oud gebouw, moet u dit evenwicht behouden om het gebouw te laten werken zoals bedoeld en droog te blijven.
Oorzaken van vocht- De belangrijkste risico’s komen voort uit:
Luchtvocht condensatie
Energiebesparende maatregelen die de ventilatie in oude gebouwen verminderen, zoals dubbele beglazing, verhogen de relatieve vochtigheid. Vochtigheid wordt ook verhoogd door moderne levensstijlen die grote hoeveelheden waterdamp genereren, door baden, koken en wassen. Er zal condensatie optreden op elk oppervlak onder het dauwpunt (d.w.z. temperatuur waarbij verzadigde lucht overtollige vochtdamp afgeeft). Interstitiële condensatie in de poriën van materialen vermindert de thermische isolatie en verhoogt verder het risico op condensatie.
Doordringend vocht
Daken, schoorstenen, borstweringen en andere blootgestelde delen van een gebouw zijn het meest vatbaar voor regenpenetratie, vooral waar toegang voor onderhoud moeilijk is. Kruisingen in daken zijn potentiële probleemplekken, waarbij water defecte loodflanken, mortelfilets, richels of heupen exploiteert.
Geconcentreerde en langdurige bevochtiging van muren en buitenschrijnwerk komt voort uit slecht onderhouden regenwaterfittingen en lekken van borstweringen en valleigoten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan constructieve dakconstructies. Haarlijn scheurt in het wijzen en laat steevast vocht opnemen waar cementmortel is gebruikt voor reparatie, in plaats van kalk.
Intern morsen
Dit is het gevolg van overlopende baden of douches, barsten van leidingen, de geleidelijke afbraak van pijpverbindingen, lekken van wasmachines of vaatwassers en accidentele schade.
Tips voor het diagnosticeren van vocht
Daken en regenwaterfittingen
Inspecteer uw dak tijdens nat en winderig weer om te beslissen of een vochtig plafondvlak te wijten is aan daklekkage en / of condensatie. Vuil op de grond (gebroken leien, tegels enzovoort) of daglicht op hokken wijzen op mogelijke dakproblemen.
Defecte regenwaterarmaturen kunnen het meest voor de hand liggen tijdens zware regen, maar vlekken op muren en plantengroei bieden verdere aanwijzingen. Vergeet niet om kloven op grondniveau te controleren.
Condensatie wordt gediagnosticeerd uit diffuse vochtige gebieden, parels van waterdruppeltjes op harde glanzende oppervlakken en schimmelgroei op interne afwerkingen. Het is intermitterend, zoals binnendringend vocht, maar niet gerelateerd aan nat weer.
Doordringend vocht vertoont meestal goed gedefinieerde plekken na zware regenval op muren op het zuiden en het westen. Anticipeer op binnendringend vocht door haarscheurtjes in ongeschikt hard, modern cement dat wijst of weergeeft.
Loodgieter
Ongebruikelijk hoge waterrekeningen (indien gemeten) of een constant bijvulreservoir kunnen op lekkage wijzen.
0 comments on “Hoe vochtig te behandelen”Add yours →