Nieuws bij RESOC Westhoek

PROJECTENOPROEP: maak werk van je buurt!

In het kader van het grensoverschrijdend Interreg V project ‘Partons 2.0’ lanceren de Provincie West-Vlaanderen en Franse partners een tweede grensoverschrijdende projectenoproep voor leefbare dorpen en buurten in de Westhoek en Noord-Frankrijk.

Waarom?

Wij zijn ervan overtuigd dat een aantrekkelijke omgeving bijdraagt tot een betere levenskwaliteit. Toegankelijke diensten (zoals een bakker, buurtwinkel, kinderopvang, bibliotheek, café, culturele ontmoetingsplaats, telewerklokalen...) zijn daarbij heel belangrijk. Maar ook meer groen, een aantrekkelijke openbare ruimte, plaats om te spelen voor de kinderen, waardevol erfgoed... Allemaal elementen die de omgeving opwaarderen en ervoor zorgen dat de bewoners in hun dorpen en steden blijven wonen.

Thema

We willen (burger)initiatieven stimuleren en ondersteunen die bijdragen aan een aangename woon- en leefomgeving. Het gaat vaak om kleinschalige projecten. Enkele voorbeelden:

 • Een dorpsontmoetingspunt
 • Buurt- of straatmeesters (een aanspreekpunt in een straat of buurt om mensen te helpen of door te verwijzen naar de geschikte dorpsgenoot)
 • Een lokale boerenmarkt
 • Een groep chauffeurs/vrijwilligers die minder mobiele mensen vervoeren in de regio
 • Een moestuin om samen te tuinieren
 • ...


Participatie

Centraal in deze projectenoproep staat de participatieve aanpak. Initiatieven die opgezet zijn samen met zoveel mogelijk verschillende mensen uit het dorp of de buurt, zullen veel meer beantwoorden aan de noden van die mensen. Ze zullen dus meer gebruikt worden en effectiever zijn. Bovendien nemen bewoners die betrokken worden bij de ontwikkeling van hun dorps- of leefomgeving, gemakkelijker verantwoordelijkheid op. Ze zullen helpen om initiatieven te ontwikkelen en te laten verder bestaan op lange termijn.

Heb jij een goed idee om van jouw dorp of gemeente een nog betere plek te maken om te wonen, te leven en te werken? En wil je daar samen met andere bewoners werk van maken?

Deze oproep richt zich in het bijzonder naar inwoners van de Westhoek die zich hebben verenigd in bewonersplatforms, dorpsraden, verenigingen, buurthuizen... maar ook naar lokale handelaars en lokale besturen. Belangrijk is dat er wordt samengewerkt met de (andere) inwoners van het dorp, met verenigingen en andere betrokken partijen. Een gedragen project is immers een sterker project.

Ons aanbod

Financiële bijdrage van max. 10 000 euro voor bv.:

 • Realiseren van enquêtes, haalbaarheidsstudies...
 • Ondersteuning door een participatie-expert
 • Ondersteuning door een landschapsarchitect, planner, architect...
 • Aankoop van kleine materialen (tuinmateriaal, stoelen, tafels...) noodzakelijk voor het project
 • Begeleiding inzake communicatie over het project
 • Organisatie van een moment met inwoners, vrijwilligers...
 • Organisatie van een evenement in jouw buurt
 • ...

Bovendien bieden wij alle geselecteerde projecten (zowel uit de Westhoek als Noord-Frankrijk) een specifiek begeleidingstraject aan in het kader van het Europese project Partons 2.0. Tijdens dit traject leer je alle projecten beter kennen en wissel je ervaringen, ideeën en uitdagingen uit. Zo willen we onze projecten verrijken, versterken en leren van elkaar. Als geselecteerd project wordt van jou verwacht dat je aan de sessies van dit traject deelneemt. We organiseren de sessies telkens ter plekke bij een project. Hou onderstaande data alvast vrij:

 • 26/09/2019 • 10h-14h
 • 7/11/2019 • 10h-14h
 • 28/11/2019 • 18h-21h
 • 19/12/2019 • 10h-14h
 • 30/01/2020 • 18h-21h

Timing

Deadline indienen projectidee: 16 juni 2019
Via de post: Provincie West-Vlaanderen, t.a.v. Jonas Polin, Woumenweg 100, 8600 Diksmuide
Via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Selectie projecten: eind juni 2019
Start begeleiding: juli/augustus 2019


Hoe indienen/meer informatie?

Surf naar www.partons2-0.eu voor meer informatie en om de nodige documenten te downloaden. Voor meer inlichtingen kunt u altijd naar mij mailen en ik kom ook graag bij u langs voor een toelichting.

PS Heb je interesse, maar nog geen concreet idee?

Wij bieden een brainstormsessie aan bij jullie ter plekke en dit o.l.v. een expert die jullie helpt om tot concrete projectideeën te komen om van jullie dorp of buurt een nog betere plek te maken! Timing: april, mei, juni 2019.

logo Partons FEDER

 

streekevent Back to the future

“Het verleden dient om ervan te leren, de toekomst dient om naar uit te kijken.”

Op 5 juni gebeurt het @Auriscentrum in Ieper, vanaf 19u.

We kijken even achterom … om dan met volle kracht vooruit te gaan … met en voor wie een hart heeft voor de Westhoek. Want het verleden moet een springplank zijn, geen hangmat. En omdat RESOC Westhoek niet ophoudt te bestaan, maar opgevolgd wordt door ‘iets nieuws’…

Ben jij ook benieuwd naar wat de toekomst brengt?

Wij nodigen jou uit om met ons te werken aan twee ontwikkelingen die cruciaal zullen zijn voor de sociaaleconomische toekomst van de Westhoek:

 • Ontdek hoe de regio Westhoek bestuurlijk wil vernieuwen en daarvoor de hand reikt naar de Vlaamse overheid: met een regiodeal, met een stedelijke motor ten behoeve van onze mooie landelijke regio met meer dan 118.000 inwoners.
 • Ontdek hoe de regio nog beter kan inspelen op maatschappelijke trends om een aantrekkelijke regio te blijven om te wonen, te werken en te ondernemen.

 

We zijn met dit initiatief niet aan ons proefstuk toe. Eerder hebben we met RESOC visie en strategie ontwikkeld en acties vorm gegeven, een aantal bakens verzet. Wat hebben we daaruit geleerd? En wat nemen we mee naar wie nu aan zet is om mee de toekomst van de Westhoek in te kleuren?

 

We bouwen vanaf 5 juni aan de Westhoek van morgen, en overmorgen, … en “the day after”.

Join us @Ieper en schrijf je nu in voor maandag 3 juni. 

(klik hier om te zien wie al ingeschreven heeft)

 

Programma:

19u30

Welkom in onze Westhoek, de nieuwe wereld

Logo WH DE NIEUWE WERELD low res  Starring: Eline & Julie

The flashbackmovie about RESOC (2006 – 2019) met ACV, ABVV, Boerenbond, VOKA en UNIZO

 

19u40

Call to action: naar een regiodeal voor een landelijke streek waar het kwalitatief wonen, leven en werken is 

Voorstelling ‘memorandum stedelijke motor’

door de burgemeesters van Ieper, Poperinge, Diksmuide en Veurne

Stad IEPER transparant  Stad Poperinge logo  diksmuide logo positief Q  Stad Veurne

 

20u00

We LOVE the West Hoek: let’s create our future together

About regional branding with a focus on young consumers and modern families

Met Tom Palmaerts, wereldwijd trendwatcher en keynote spreker (Trendwolves)

Meer info over de presentatie van Tom Palmaerts

 

20u30

Tijd voor #Fastforward 

Panelgesprek over het sociaaleconomisch streekoverleg van de toekomst: 2020 - …

Panel:
Dhr. Jonas Plouvier (Adviseur Afdeling belangenbehartiging Westhoek, Kennis & advies – ruimte bij VOKA West-Vlaanderen)
Dhr. Jeroen Pollet (Communicatieverantwoordelijke / beleidsadviseur bij ACV West-Vlaanderen)
Dhr. Lode Morlion (burgemeester Lo-Reninge)

 

20u50

Westhoek: to be continued…with all of you!

Afsluitende beschouwing door burgemeester Christof Dejaegher & gedeputeerde Jean de Bethune

 

21u00

Het heden vraagt … food, drinks, social talk & inspiration

 

Presentatie: Evelien Vanwalleghem (Radio 2 West-Vlaanderen, Kanaal Z)

 


 

TOM PALMAERTS

Eind november 2016 was de Westhoek eens te meer trendsetter: de regiomarketingcampagne ‘Westhoek. De nieuwe wereld’ werd onder ruime belangstelling gelanceerd. Op een wervende manier tonen hoe aantrekkelijk het is om te wonen, te werken en te ondernemen in de Westhoek: geen enkele Vlaamse regio deed het ons voor.

Campagne voeren betekent dat je hard werkt aan de wijze waarop het verhaal van de Westhoek nog beter kan gebracht worden tot bij de mensen die je voor ogen hebt.

Tom Palmaerts brengt ons daarom een energieke lezing ter inspiratie van de marketingstrategie ‘2020 en verder’. Hij baseert zich hiervoor op megatrends (klimaat, economie, mobiliteit, waarden, moderne families, technologisering, ...) om een beeld te schetsen hoe een regio aantrekkelijk te maken voor (jong)volwassenen. 

 

Tom Palmaerts

Over Tom Palmaerts

Tom Palmaerts is trendwatcher en managing partner bij Trendwolves, een full-service trend- en implementatiebureau met een focus op jonge consumenten en moderne gezinnen.
Hij is een wereldwijde keynote speaker en trendconsulent. Werken voor merken als Callebaut, Samsonite, Clariant, Bacardi, Toyota, Conway en Devan.
 
In 2008 werd Tom Palmaerts door het Nederlandse trendwatching platform Second Sight uitgeroepen tot "Jeugd trendspecialist van het jaar", dankzij zijn drive, originaliteit en passie. In september 2013 ontving Tom Palmaerts de award Trendwatcher van het jaar 13-14. De jury legde uit: "Hij activeert en kan dingen in beweging brengen." In 2015 publiceerde hij samen met Herman Konings en Joeri Van den Bergh een boek 'Futures' (Lannoo, Nederlands).
 
Tegenwoordig is Tom Palmaerts gefascineerd door de combinatie van langetermijndenken en hedendaagse culturele verschuivingen. Trendwolves begeleidt bedrijven die de toekomst creëren. Onderwerpen zijn: 2030, jonge vrouwelijke moslims, megasteden, fygital retail, eten, mobiliteit, werk, moderne stammen, generatie Z, een toekomstige mindset en een toekomstig mindsetbedrijf.

meer over Tom Palmaerts - meer over Trendwolves

 

Over de campagne 'Westhoek. De nieuwe wereld'

Nog niet vertrouwd met de campagne? Neem een blik op onze website of op onze Facebookpagina

 

 


 

Lijst aanwezigen 

WEST4WORK bouw: over het vinden en behouden van werknemers

U bent actief in de bouwsector en u bent op zoek naar informatie over het vinden en behouden van werknemers? Om u deze informatie te bezorgen organiseren RESOC Westhoek, Constructiv, VDAB, POM en stad Ieper op 16 mei ‘WEST4WORK bouw’.

De avond bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste wordt u ontvangen door verschillende organisaties met informatie over instroom, opleiding, (be)houden van werknemers, employer branding en mobiliteit. U krijgt hierbij een broodje en een drankje. Een overzicht van de organisaties en hun informatie vindt u hieronder terug.

Vervolgens komt het opleidingscentrum Alert! een toelichting geven over hun project “bouwen aan mentaal vermogen”. Zo ontwikkelden zij een catalogus met efficiënte acties rond dit thema. U kunt het zien als een menukaart waarbij een bedrijf een traject op maat kan opstellen en dit voor alle doelgroepen en op verschillende preventieniveaus. Het gaat om opleidingen, toolboxen, begeleidingstrajecten, ondersteuning van het beleid, enzovoort.

Aansluitend komt LOGO spreken over het project “gezond op de werkvloer”. Heel wat ondernemingen willen iets ondernemen om een gezonde werkomgeving voor hun werknemers te creëren, maar weten niet hoe te starten. Met dit project kunt u een subsidie aanvragen om een coach in te schakelen.

Om een antwoord te bieden op al uw HR-vragen organiseren we een panelgesprek met verschillende specialisten ter zake. Indien u nu al vragen hebt, dan kunt u deze stellen via het inschrijvingsformulier. We brengen deze vragen graag aan bod voor u.

Na het panelgesprek komt Bruno Monteyne van Deme Group spreken over zijn ervaringen en inzichten in het ruime HR-domein. Om af te sluiten neemt Christof Dejaegher, voorzitter van RESOC Westhoek het woord. Hij heeft het onder meer over de inzet van de provincie West-Vlaanderen voor de bouwsector, bijvoorbeeld ‘Acasus’ in Veurne.

Als laatste bent u welkom op onze netwerkreceptie. Hier kunt u nog langsgaan bij de aanwezige standen op de infomarkt.

Inschrijven kan via deze knop!

W4W uitnodiging finaal 1

© Resoc-Westhoek.be is een website van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband West-Vlaanderen VZW,
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge, Ondernemingsnummer BE 0869.753.369.
051 51 94 30 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met de steun van ELFPO

Meer informatie over Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen vind je op vlaanderen.be/pdpo

Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD