Nieuws bij RESOC Westhoek

Al lerend werken met duaal leren

In de schooljaren 2016-2017 en 2017-2018 stappen heel wat scholen en Syntra- lesplaatsen mee in het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’. Duaal leren moet ervoor zorgen dat leerlingen de theorie sneller in de praktijk kunnen omzetten door zowel op school als in een bedrijf te werken. Het ESF heeft momenteel een oproep ‘Werkplekken duaal leren’ open staan en wil er dieper op ingaan door middel van een Kanaal Z reportage. Afstemmen op Kanaal Z, vanavond om 20 u (na het Kanaal Z nieuws) is dus de boodschap!

Met duaal leren combineert de jongere een aantal uren per week op de schoolbanken met een aantal uren per week op de werkplaats. De jongeren in het duaal leren halen exact hetzelfde diploma secundair onderwijs, als jongeren die voltijds onderwijs volgen, maar zij hebben dus toch al wat meer de smaak te pakken van het werkveld. 

Het voordeel van dit leersysteem is dat het ook toelaat om deelcertificaten of beroepskwalificaties te behalen: “Als het om de een of andere reden toch niet lukt om de algemene vakken goed te halen, dan kunnen jongeren voor datgene wat ze op de werkvloer gedaan hebben toch deelcertificaten krijgen of beroepskwalificaties”(Minister Crevits).

Ook minister Muyters die bevoegd is voor werk staat hier volledig achter: “De bedoeling is dat je echt een alternatieve keuze krijgt: ik leer in de klas of ik leer in de klas en op de werkvloer.” Het is zowel voor de leerling als voor de (toekomstige) werkgevers als voor de scholen voordelig om in dit systeem in te stappen. Zo kunnen alle behoeften op de arbeidsmarkt binnen een bepaalde sector ingevuld worden en hebben jongeren ook meer kansen dan op de arbeidsmarkt, aangezien ze tijdens dit traject toch al enkele beroepsattitudes hebben aangeleerd.

Doordat jongeren al zo snel met de praktijk in contact komen, is er ook een daling waar te nemen in de vroegtijdige schooluitval. “Ik heb ook veel bijgeleerd van wat ik in school nog niet gezien heb, je bent er dus eigenlijk alleen maar goed mee” (student duaal leren).

Om zo’n projecten een duwtje in de rug te geven, heeft het ESF ook een oproep gelanceerd ‘Werkplekken duaal leren’, waarbij we ons vooral richten op het gericht verhogen van het aanbod van werkplekken in Vlaanderen en om die werkplekken voor te bereiden op hun rol om leerlingen op te leiden.

In deze oproep focust ESF zich in hoofdzaak op de sectororganisaties, werkgeversorganisaties en lokale en regionale samenwerkingsverbanden. Deze oproep staat nog tot en met woensdag 8 november open.

© Resoc-Westhoek.be is een website van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband West-Vlaanderen VZW,
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge, Ondernemingsnummer BE 0869.753.369.
051 51 94 30 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met de steun van ELFPO

Meer informatie over Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen vind je op vlaanderen.be/pdpo

Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD