Nieuws bij RESOC Westhoek

Netwerkmoment Duaal Leren

Met Duaal Leren verwerft een leerling vaardigheden op de werkplek enerzijds en in een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een Syntra-lesplaats anderzijds. Duaal Leren wordt sinds 1 september 2016 uitgetest binnen een proefproject 'Schoolbank op de werkplek' dat loopt tot en met 2018-2019. Daarnaast wordt ook in het hoger onderwijs volop geëxperimenteerd met duale leerprogramma’s.

Het Netwerkmoment Duaal Leren in de Westhoek wordt georganiseerd voor bedrijven, scholen, intermediairen en beleidsactoren actief in de domeinen onderwijs en arbeidsmarkt. Het doel is om bedrijven en scholen te informeren en te sensibiliseren over duaal leren. Aan de hand van toelichtingen door deskundigen en praktijkgetuigenissen zorgen we voor een informatieve voormiddag, gevolgd door een netwerkmoment.

 

Programma 

27 april 2018 van 10:00 tot 13:00 in AURIS Ieper (Klik op de naam van de spreker en bekijk de presentatie)

10:00

Onthaal met koffie in Dots Bizz

10:15

Auditorium

Plenair gedeelte

  • Verwelkoming

Door dhr. Christophe Dhaene (CEO e-BO en regiovoorzitter VOKA West-Vlaanderen)

  • Duaal leren als antwoord op krapte op de arbeidsmarkt?

Het aantal werkzoekenden daalt. Elke maand zijn minder mensen op zoek naar werk, terwijl het aantal vacatures piekt. Bedrijven hebben het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden en de problematiek wordt door de groeiende vervangingsvraag alleen maar groter. Schoolverlaters zijn zo goed als allemaal aan het werk. Schoolverlaters zonder kwalificatie hebben het moeilijk om een eerste job te vinden. Wat betekent dit voor de arbeidsmarktsituatie van de Westhoek?

Door dhr. John Devinck (arbeidsmarktanalist VDAB West-Vlaanderen) en dhr. Nick Vanwalleghem (voorzitter Regionaal Overlegplatform Westhoek)

  • Praktijkgetuigenis proefproject duaal leren

In 2017 stapten leerlingen van het VTI Ieper mee in het proefproject duaal leren. Valcke Prefab Beton is één van de bedrijven die bereid was om hieraan mee te werken.

Door dhr. Martin Caulier (leerkracht VTI Ieper)en dhr. Jan Carly (preventieadviseur Valcke Prefab Beton)

11:00

Auditorium of raadzaal

Keuze uit 2 infosessies

Auditorium: Infosessie voor scholen

  • Introductie duaal leren

Vanuit zijn ervaring als voormalig directeur in het secundair onderwijs komt dhr. Pedro Ligneel toelichting geven hoe in deze school gewerkt werd rond werkplekleren als opstap naar duaal leren. Op welke manier kan jouw school met bedrijven en leerlingen samenwerken om zo tot een voordeel te komen voor alle partijen? VTI Ieper nam hierin een pioniersrol op.

Door dhr. Pedro Ligneel (opleidingscoördinator Energiemanagement Hogeschool West-Vlaanderen - Howest)

  • Praktijkgetuigenis: secundaire school

In het Atheneum Nieuwpoort kun je sinds september 2017 kiezen voor een opleiding duaal leren ruwbouw. Wat zijn de ervaringen en wat zijn de eventuele knelpunten? 

Door dhr. Wesley De Vlaeminck (directeur GO! Atheneum Nieuwpoort) en dhr. Jurgen Goderis (leerkracht GO! Atheneum Nieuwpoort)

 

Raadzaal: Infosessie voor bedrijven

  • Duaal in de praktijk: stap voor stap

Is jouw bedrijf geïnteresseerd om deel te nemen aan duaal leren maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Stap voor stap word je meegenomen in het avontuur van duaal leren zodat je precies weet hoe je duaal leren kan implementeren binnen jouw onderneming.

Door mevr. Sylvie Allemeersch (Kennis & advies - menselijk kapitaal VOKA West-Vlaanderen), dhr. Kurt De Wispelaere en dhr. Luc De Ketelaere (afdeling duaal leren - Agentschap voor Ondernemersvorming Syntra Vlaanderen)

  • Duaal leren in samenwerking met het hoger onderwijs: praktijkgetuigenis bedrijf

Sinds september 2017 kunnen eerstejaarsstudenten van de bacheloropleiding elektromechanica op een vaste dag in de week vaardigheden aanleren (en toepassen) op de bedrijfsvloer. DuPont Genencor Belgium is één van de bedrijven die hieraan meewerkt.

Door Laika Lievens (HR-leader DuPont Genencor)

 

12:00

Auditorium

Plenair gedeelte

  • Afsluitend woord

Door dhr. Christof Dejaegher (voorzitter RESOC Westhoek en burgemeester Poperinge)

  • Netwerkmoment met broodjeslunch

partners en steun

© Resoc-Westhoek.be is een website van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband West-Vlaanderen VZW,
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge, Ondernemingsnummer BE 0869.753.369.
051 51 94 30 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met de steun van ELFPO

Meer informatie over Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen vind je op vlaanderen.be/pdpo

Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD